2019 Üniversite Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
2019 Üniversite seçimi yaparken nelere dikkat etmeli akademik kadroya dikkat!
Malum 2019 üniversite sonuçları açıklandı kaliteli bir gelecek için üniversite seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler..

5709


Her yıl olduğu gibi lise düzeyini bitiren ve bütün yıl boyunca üniversiteye girmek için çaba sarf eden öğrencilerin emeklerinin sonucu belli oldu! 2019 üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrencileri geleceklerini yönlendirecek üniversite seçim tercihi dönemlerinde büyük bir zorluk bekliyor. Hayatlarını şekillendirecek üniversite seçimlerinde göz önünde bulundurulması gerekenleri elmaelma.com olarak bir araya getirdik. Üniversite seçimi yaparken nelere dikkat etmeli? Üniversite tercihi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken 5 önemli nokta hakkında Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, üniversiteye aday öğrenciler için önemli uyarılarda bulundu.

Meslek ve bölüm seçimi konusunda kararsız kalan gençleri tercih dönemini doğru değerlendirmeleri konusunda uyardı ve tercih yapmanın püf noktalarını anlattı.
İki milyondan fazla adayın merakla beklediği YKS sonuçlarının açıklanmasına sayılı gün kaldı. Tercih maratonu ise 23 Temmuzda başlayacak. Aday öğrenciler, 29 Temmuz’da sona erecek tercih döneminde yaşamlarına yön verecek, mesleklerini belirleyecek ilk adımı atacaklar.

Tercih döneminde öğrencilerin nasıl bir yol izlemesi ve tercihleri neye göre yapmaları gerektiği konusunda önemli ipuçları verdi. Adayların öncelikle kendilerini iyi tanımaları gerekiyor. Adayların kendi ilgi duydukları alan, kişisel yetenekleri, yeterliliklerini belirleyerek bir tespitte bulunmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bilinçli bir seçimle üniversiteye adım atmanın önemine dikkat çeken Çotuksöken, adayların tercih yapmadan önce hangi şehirde ve üniversitede okuyacaklarına karar vermeleri, ardından da ilgili üniversitenin hangi alanlarda öne çıktığı konusunda araştırma yapmalarının önemli olduğunu söyledi.

Tercih öncesi üniversite yerleşkesine mutlaka gidilmesi gerektiğine de dikkat çeken Çotuksöken, ulaşım olanaklarının öğrenilmesi, üniversitenin sağladığı sosyal olanaklara bakılmasının üniversite yaşamı için çok önemli olduğunu belirtti.

Akademik Kadroya Dikkat Edin!

Tercih yaparken bölümün ne olduğu kadar bölümün eğitim-öğretim kalitesinin de çok önemli olduğunu belirten Çotuksöken, üniversite tercihi için en can alıcı yeterli koşulun “akademik kadro” olduğunu vurguladı. Üniversite kadrosunun ulusal ve uluslararası çapta yaptıklarının iyice araştırılması gerektiğini belirten Çotuksöken, “Mekan, araç kaynağı ne kadar iyi olsa da tüm bunları yönlendiren insan olduğu için kadro önemlidir. Adaylar web sayfasından kadro incelemesi yapabilir. Öğretim üyelerinin kamuoyundaki tanınmışlıklarına bakabilirler. Özgeçmişlerini inceleyebilirler. Öğrencilerin, tercih etmek istediği bölüme giderek öğretim üyeleriyle konuşmaları da bir o kadar önemli” dedi.

Yanlış Tercih Devamında Mutsuzluk Getiriyor!

Öğrencilerin hala mühendis, doktor, avukat gibi bilenen meslekleri seçmesi isteniyor. Ailelere seslenmek istiyorum. Yaşam tarzı değişiyor, yeni alanlar ve meslekler ortaya çıkıyor. Tüm meslekler, insan ihtiyaçlarının farklılaşmasıyla bağlantılı olarak farklılaşıyor, çeşitleniyor. İlgi alanlarının romantik değil gerçekçi bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bu yönlendirmeyle de olmamalı. Bazen ailelerin zorlaması, rehberlerin güdülemesiyle öğrenci belli bir alanı seçiyor. Ancak bir-iki yıl sonra pişman oluyor. İnsanın kendisini tanıması belli bir süreç, dolayısıyla tercih yapıldıktan sonra vazgeçilebilir. YÖK, belli koşullar yerine getirildiğinde başka bölümlere geçişe onay veriyor. Aldığınız bazı dersleri yeni geçtiğiniz bölümde ya da programdadeğerlendirebiliyorsunuz.

Üniversiteye Girerken Sosyal Faliyetlerini Göz Önünde Bulundurun!

Üniversitenin sadece “müfredat” olmadığını da söyleyen Prof. Dr. Çotuksöken, ders dışında gerçekleştirilecek çalışmaların da bir üniversite için önemli olduğunu dile getirdi. Üniversite öğrenimi görmek isteyen bir öğrencinin sadece akademik değil; bilgiye dayalı beceriler elde etmek, sosyal ve toplumsal yönlerini geliştirmek, daha iyi iletişim kurmak, kendisini daha iyi hissedebileceği işler yapmak üzere farklı dallarda da faaliyetler içine girmesi gerekiyor.

Üniversitenin Bağlantılarını İnceleyin!

Üniversite tercihlerinde sanayi ile işbirliğinin de çok önemlidir. Üniversitelerin artık teknoloji transfer ofisleri kurmaktadır. Staj yerleri, uygulama alanları, yerine göre fabrika olabilir, eğitim kurumu olabilir. Biz farklı partnerlerle, çözüm ortaklarıyla bu çalışmaların tamamını yapıyoruz. Üniversitelerin birçoğunda bu var. Ama bu imkanlara yakından bakmak gerekir.

Üniversitenin uluslararası kuruluşlarla olan bağlantısının da önemine vurgu yapan Çotuksöken, Erasmus dışında ikili anlaşmaların sayısı ve kapsamının tercihte bulunurken üzerinde durulması gereken noktalar olduğunu söyledi. Çotuksöken, bilinçli öğrencilerin üniversitelerin stratejik planlarına bakabileceklerini de sözlerine ekledi.

Üniverstenin Gelişmişlik Düzeyini Atlamayın!

Tercihlerde bir başka kriterin de üniversitenin gelişmişliği olduğunu belirten Çotuksöken, “Üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere dört aşama var. Doktora düzeyine kadar çıkmış olan veya sanat dallarında sanatta yeterlik aşamasına çıkmış olan bir üniversite ve bunların zenginliği o üniversitenin tam anlamıyla geliştiğini, kadrosunu tamamladığını, araştırmalar yapıyor olduğunu gösterir. Tercih yapacak olanların buna da bakmalarını öneririm. Kendisini ulusal ve uluslararası platformda göstermiş akademisyen sayısı, araştırmalar, yazılan tezler, doktora sayıları ne kadar fazlaysa, o kadar dadonanım söz konusu demektir” diye konuştu.
 
Üst
Alt