20 Yaş Dişi Ameliyatı

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest

Dişlerinizle ilgili olarak geçirebileceğiniz en ağır operasyonlardan birisidir. Ameliyatın uzunluğu ve zorluğu; dişin konumuna, arkasındaki sinirlerin durumuna ve çene yapısına bağlı olarak değişebilir.Her ne kadar zor bir operasyon olsa da ileride diğer dişlerde yaşanması muhtemel zincirleme sorunlarda kaçınmak için zamanında doktora giderek gereken işlemleri yaptırmak gerekir.


Diş Çekimi Öncesi

Mutlaka yemek yenilmeli ve mümkünse bir refakatçi ile gidilmelidir. Her ne kadar refakatçiye ihtiyaç az olsa da olası sıkıntılı durumlar için önceden tedbir almak gerekebilir. Ayrıca, zorlu bir ameliyat sonrasında eve dönüşte araba kullanmanın sağlıklı olmayacağı bir gerçektir.

Diş Çekimi Sırasında

Steril bir ameliyat ortamında lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Özel durumlar hariç, genel anestezi uygulanması çok nadirdir.Ameliyat; dişin gömülü olup olmamasına ve hangi çenede olduğuna bağlı olarak 10 dakikadan 1,5 – 2 saate varan sürelerde değişebilmektedir.Anestezi nedeniyle,ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissetmeniz beklenmez ancak diş kökleri ile sinirlerin birbirine olan konumu bazen acı hissetmenize neden olabilir.Çekilen dişin bulunduğu bölgeye, 3 hafta civarında kendiliğinde eriyen dikişler atılabileceği gibi 7-10 gün zarfında doktor tarafından alınan dikişler de atılabilir.

20170727_033710_632wwwww.jpg


20 Yaş Diş Çekimi Sonrası

Yirmilik diş ameliyatının etkileri 7-10 gün arasında sona erer. En azından 2-3 gün evde istirahat etmek önemlidir.Ameliyat sonrasında; ödem oluşumunu engellemek amacıyla antibiyotik ve gargara kullanımı gerekirken günde belirli bir sayıyı (genellikle 3 kez) aşmayacak şekilde ağrı kesici kullanımı beklenir.Ağızda, 2 gün kadar azalan şekilde bir kanama beklenir. Ağızdaki kanın tükürülmesi ya da su ile çalkalanması kesinlikle kanamayı arttırıcı etki yaparken, ameliyatlı bölgedeki pıhtının gitmesine ve iltihap riskinin artmasına neden olur.Yirmilik diş çekimi sonrası ağız bakımı çok önemlidir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak; alkol ve sigara kullanmamak, taneli yiyecekler yememek ve ameliyatlı bölgenin çiğneme için kullanılmaması önemlidir.İlk birkaç gün daha ziyade çorba, yoğurt ve püre tarzı gıdalar tüketilerek ameliyatlı bölgenin zorlanmaması gerekir.İlk 24 saat sonrası gargara kullanımı ihmal edilmemelidir.
20170727_033559_438hqdefault.jpg


20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

“20 Yaş Diş çekiminden sonra ne tür sorunlar yaşanabilir?” sorusu ameliyata girecek kişilerin merak ettiği en önemli husustur. Olası problemleri şu şekilde özetlemek mümkündür:
*Yüzde şişlik ve morarma ( bu ihtimali en aza indirgemek için ilk gün, 15 dakika arayla ameliyatlı bölgeye buz konulması gerekir)
*Ameliyat sırasında dişlere ulaşmak için fazla zorlanan dudaklarda morarma ve kanama olması
*Özellikle alt çenede zorlama kaynaklı ağrı
* Yirmilik diş çekimi sonrası ağız bakımının iyi yapılmaması nedeniyle ödem ve iltihap oluşumu
* Yirmilik diş çekimi sırasında sinirlerde yaşanan tahribat nedeniyle dudaklarda his kaybı oluşumu (bu durum 6 ay kadar uzun süreli olabilir)
*Yutkunma ve nefes almada geçici olarak zorlanma*Aşırı kanama
 
Son düzenleme:
Üst
Alt