Chat Nedir?

EUPHRAT

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,197
Tepkime puanı
2,691
Puanları
113
CHAT NEDİR?
Chat kelimesinin türkçe bir sözlükte geçtiğini sanmıyorum ama genel olarak internet üzerinden diğer insanlarla konuşmak olarak açıklayabiliriz.

5594

İnternet üzerinden chat yapmanız için ilk olarak icq veya mirc gibi bir programa ihtiyacınız olacaktır. Bu programları programlar bölümümüzden bulabilirsiniz.
Bu programların bizi ilgilendiren kısmı bence mirc çünkü bu sayfaya geldiyseniz büyük ihtimalle #Eskişehir kanalına uğramışsınızdır.
Mirc internet üzerindeki belli server'lara bağlanarak internet üzerinden diğer insanlarla genel veya özel olarak chat yapmak için kullanılan bir programdır. Bu programın nasıl çalıştığını anlatmayacağım çünkü aranızda bilmeyen olduğunu sanmıyorum eğer warsa bize #eskişehir kanalından ulaşabilirler.
İrc'de size yardımcı olacak üç tane bilgisayar wardır. Bunlara Nickserv , Chanserv ve Memoserv denilmektedir.
NICKSERV :
Kendileri nicklerden sorumlu bilgisayarımız olup nicklerle ilgili her türlü sorunu çözmekle görevlidir.
EN ÖNEMLİ NICKSERV KOMUTLARI :

  • Register : Bu komut irc üzerinde bir nicki sahiplenmek için kullanılır. Kullanım şekli "/msg nickserv register şifreniz" şeklindedir.
  • Identify : Bu komut irc üzerinde kullandığınız nickin size ait olduğunu belirtmek için "/msg nickserv identify şifreniz" şeklinde kullanılır.
  • Recover : Bu komut hattan düştüğünüzde nickiniz hala kullanımda görünüyorsa veya nickinizi sizden başkası kullanıyorsa nicki irc'den atmak için kullanılmaktadır. "/msg nickserv recover nickiniz şifreniz".
  • Kill : Nickinizin sizden başka biri tarafından kullanılmamasını sağlar. Eğer biri sizin nickinizle irc'ye bağlanırsa server bir dakika içinde nicki identify etmesini ister bir dakikanın sonunda o kişinin bağlantısını keser. "/msg nickserv set kill on/off"
CHANSERV :
Bu bilgisayar kanallardan sorumludur. Yeni bir kanal açmak veya o kanala yeni aop'lar eklemek için kendilerine başvurmanız gerekmektedir.

EN ÖNEMLİ CHANSERV KOMUTLARI :

  • Register : Bir kanalı sahiplenmek için kullanılır. "/msg chanserv register #kanal adı Şifreniz açıklama"
  • Identify : Bir kanalın sahibi olduğunuzu server'a tanıtır. Ve o kanalda founder (en üst yetki seviyesindeki kişi) olursunuz. Dİğer chanserv komutlarını kullanabilmeniz için gereklidir. "/msg chanserv identify #kanal adı şifreniz"
  • Topiclock : Kanalın topic'ini kimsenin değiştirememesini sağlar."/msg chanserv #kanal adı set topiclock on/off"
MEMOSERV :
Bu server ise arkadaşlarınıza mesaj bırakmak için kullanılır.

EN ÖNEMLİ MEMOSERV KOMUTLARI :

  • Send : Mesaj göndermek için kullanılır. "/msg memoserv send nick mesaj"
  • Read : Size gelen mesajları okumak için kullanılır. "/msg memoserv read last/new"
  • List : Size gelen tüm mesajları listeler. "/msg memoserv list"
  • Del : İstediğiniz bir mesajı siler. "/msg memoserv del * (* silmek istediğiniz mesajın numarasıdır.)
 
Üst
Alt