Balın Doğal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Strong

New member
Kullanıcı
Katılım
3 Şub 2018
Mesajlar
134
Tepkime puanı
94
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
vjQd2A.jpg


Kahvaltıların vazgeçilmezi bal, hastalıklarda da ilk başvurulan doğal ilaçlardan biri. Fakat market raflarında sıra sıra dizili gördüğümüz onlarca bal ve organik olduğunu iddia eden markalar arasında hangi balın gerçekten doğal olduğunu anlamak zor bir durum.

Üstelik sahte balların çok yaygınlaştığı günümüzde faydadan çok zarar görmemek için bu konuda gerçekten dikkatli olunması gerekiyor. Peki arıların insanoğluna hediyesi olan bu şifa kaynağının doğal olup olmadığını nasıl anlarız?

Doğal Bal Soğukta Donar


Halk arasında yanlış bir inanışla, donan ve şekerlenen balın sahte olduğu düşünülmektedir. Fakat gerçek şu ki; soğuk havalarda ya da buzdolabına koyduğunuzda kullandığınız bal donmuyorsa ve kristalleşmiyorsa o balın doğal olmadığı sonucuna varabilirsiniz. Çünkü balın üretimi sırasında arıların salgıladıkları salgılar sayesinde balın içi çeşit çeşit doğal şekerle doludur. Bu nedenle doğal bal soğuk ortamlarda kristalize bir hale gelerek tıpkı tereyağı gibi bir görünüm alır. Bu şekilde donan gerçek balı güneşli ve sıcak ortamda tutarak ya da bal kavanozunu sıcak suya koyarak çözünmesini sağlayabilirsiniz.

Doğal Bal Genzi Yakar

Her ne kadar bal akla tatlıyı getirse de içindeki doğal şekerler bildiğimiz şekerden farklı olduğu için hakiki balın tadı yoğun ve biraz acıdır. Yediğinizde genzinizde bir yanma hissedersiniz. Çok fazla yenmesi ise dokunabilir. Aynı zamanda gerçek bal şeker hastalarında minimum ölçüde şekeri etkilerken glikoz kullanılan ballar yüksek oranda etkilemektedir.

Akışkanlık

Gerçek bal kesintisiz akar. Yani, bir kaşıkla balı almaya çalıştığınızda ya da kavanozdan tabağa dökerken balın akışı durmaz, müdahale etmediğiniz sürece sonuna kadar akar.

Bal Kokusu


Bazı uzmanlar “hakiki bal kokmaz” derken bazıları çok hafif bir kokusu olduğunu söylerler. Ama kesin olarak bilinen, doğal balın yoğun bir kokusu yoktur.

Rengi Daha Koyudur

Gerçek bal glikoz kullanılan ballara göre daha koyu renkli görünmektedir. Fakat unutmamak gerekir ki balın türü, yöresi gibi etmenler de rengini etkilemektedir.

Kıvamlı ve Ağırdır

Hakiki balın yoğun bir kıvamı vardır. Doğal olmayan ballar ise daha sıvı kıvamlıdır. Ayrıca her iki baldan aynı kabı doldurarak tartarsanız doğal balın daha ağır çıktığını görebilirsiniz.

Yanma Testi

Balın doğal olup olmadığını anlamak için bilinen yöntemlerden biri de balı yakmaktır. Bir kaşığa aldığınız balı ateşe tuttuğunuzda eğer çabucak yanıp kararıyorsa bal sahtedir. Çünkü doğal bal yanmaya karşı dayanıklı olur.

Kaynakça: organikbalcim
bilgiustam
Yazar: Gülşah Bayrak
 

Minikçe

Well-known member
HanımZade
Katılım
11 May 2017
Mesajlar
9,662
Tepkime puanı
11,973
Puanları
113
Konum
..
Cinsiyet
Kadın
bal yakmak ha
 
Üst
Alt