ßu gün meşhur Tokat'ın zeytin yağlı yaprak sarmasını yapılışını anlatacağım.Aslında çeşitli söylentiler vardır.ßazılarına göre kendi memleketlerinin yapraklarını met ederler.Tokat ßağ yaprağı ince hafif sarımsı açık yeşil karışımıdır damarlı olur kağıt gibi incedir.
Zeytin yağlı tokat sarması için gereken malzemeler..
1.Salamura bağ yaprağı
2.1 kase pirinç
3.1 yemek kaşığı salça ''olca salça'' olursa daha iyi olur
4.1 tane kuru soğan
5.Tuz
6.Karabiber
7.1 ya da 2 tane limon
Üstüne: 1 ya da 2 tane limon kesip yuvarlak şekilde koyabilirsiniz. Yarım çay bardağı kadar.
Zeytinyağı döküyorsunuz.
Yapılışı:
Yaprakların tuzdan arınması için 3 veya 6 saate yakın suda durması gerekiyor. Bu arada sık sık suyu değiştirmeniz de fayda vardır. Soğanları ßir güzel yemeklik doğranıp yağda kavuruyoruz.ßu arada bir güzel salçamızı koyuyoruz ve ßaharatları da ardı ardına koyuyoruz. Yaprağın tuzu varsa tuz ekleme yapmayın ona göre ayarlayın işte.Yıkanmış pirinç ve 2 limon eklenir.ßir su ßardağı koyup su çekene kadar pişirilir. ''Pilav gibi tam pişirmeyin yarım pişirin'' sonra ocağın altını kapatın 15 20 dakika dinlendirin. Daha sonra bir güzel bağ yaprağı sarılır üzerine limonları yuvarlak kesip dizin.Tencerenin yarısına kadar da su koyun. Çok azıcıkta zeytinyağı ile üzerinden gezdirin. Kısık bir şekilde 35-45 Dakika pişirin arada suyunu ve pişmesini kontrol edin soğuyunca da servis yapın. Afiyet ßaL şeker olsun.